Laatste artikelen

Pijler 1 Perspectief – The Book of Joy

door | jan 2, 2023 | Boeken en verhalen

Een gezonde kijk op de wereld bepaalt de basis van vreugde en geluk. Want hoe we de wereld zien, bepaalt hoe we de wereld ervaren.

Er zijn veel verschillende invalshoeken van waaruit je de wereld kunt bekijken. Wanneer je kijkt vanuit een breder perspectief naar dezelfde gebeurtenis dan kan je gevoel van zorg en angst verminderen en je vreugde toenemen. De Dalai Lama geeft zelf als voorbeeld dat hij zijn vlucht uit zijn land kon zien als een kans. Hij had niet alleen oog voor wat hij verloren had, maar ook voor wat hij gewonnen had. Een prachtig netwerk en nieuwe relaties, minder in de oude vorm gegoten en een grotere vrijheid om de wereld te ontdekken.

De Dalai Lama zegt: “We moeten iedere situatie of moeilijkheid van alle kanten bekijken: van voor naar achteren, van links van rechts en van onder tot boven, zodat we minimaal zes gezichtspunten hebben. Dan kunnen we ons een completer beeld vormen van de realiteit en zal onze respons constructiever zijn.”

De Dalai Lama en Bisschop Desmond Tutu zijn het eens, een breder perspectief leidt tot sereniteit en gelijkmatigheid. Hiermee kunnen we een probleem creatief en begaan het hoofd bieden. Bovendien helpt het om te erkennen dat we niet alle situaties onder controle hebben. Dat leidt tot een groter gevoel van nederigheid, humor en aanvaarding.

De wereld bekijken vanuit diverse facetten herken ik ook uit jarenlang meedoen met familieopstellingen. Als we meer inzicht krijgen, meer begrijpen en andere invalshoeken kunnen zien dan verandert onze kijk op de zaak waardoor onze waarneming van de wereld verandert. “Zo binnen zo buiten”, zei een lerares vroeger al tegen me.

Lees pijler 2 – Nederigheid >>

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen