Laatste artikelen

Pijler 5 Vergeving – The Book of Joy

door | jan 6, 2023 | Boeken en verhalen

Beide heren zeggen dat vergeven niet hetzelfde is als vergeten. Het betekent niet dat je de daad goedkeurt of dat de overtreder niet gestraft moet worden. Vergeven is het ervoor kiezen om jegens de dader geen woede of haat te laten groeien. Ze bespreken hoe Nelson Mandela daar een groot voorbeeld in was.

De Dalai Lama beschrijft hoe hij de Chinezen vergeeft. Hij vertelt hoe hij doelbewust, tijdens de protesten van maart 2008 in Tibet, probeerde hun woede en angst in hem op te nemen en zijn liefde en vergeving te schenken. Het hielp hem om kalm van geest te blijven. We denken vaak dat we compassie hebben voor iemand die pijn heeft of met leed wordt geconfronteerd, maar je kunt ook compassie hebben voor iemand die de voorwaarden aan het scheppen is voor zijn eigen ongeluk op langere termijn. Door bezorgd te zijn over iemands welzijn is er geen ruimte om woede en angst te laten groeien.

Bisschop Tutu blikt terug op zijn jeugd waarin zijn vader in dronken toestand zijn moeder sloeg. Hij was te klein om daar iets aan te doen. Hij vergeeft zijn vader en hij ziet hoe fantastisch deze man was als hij niet gedronken had. Toch kijkt hij vol spijt terug omdat hij de kans miste om de laatste keer zijn vader te spreken voor hij overleed. De Dalai Lama zegt zachtjes tegen Bisschop Tutu dat deze man, de vader, waarschijnlijk een heel sympathiek mens was, maar dat dronkenschap ervoor zorgt dat je niet je ware zelf bent.

De Dalai Lama zegt tegen Desmond Tutu: “Jij hebt het vermogen een gelukkigere mensheid te creëren.”

Vergeven is voor mij jarenlang een heel ingewikkeld woord geweest. Als er iets te vergeven is dan betekende dat voor mij dat iemand opzettelijk iets vreselijks gedaan moest hebben. En hoe werkte dat dan, vergeven? Ik had werkelijk geen idee. Totdat ik deze tekst tegenkwam, toen begon ik het te snappen. “Vergeven is het opgeven van de hoop op een beter verleden.” Daar kon ik iets mee. Het had niets met ‘die ander’ te maken, alleen maar met mijn blik op mijn verleden.

Hiermee komen we terug bij accepteren, aanvaarden van dat was is of is geweest. Een beter verleden is er niet, maar een betere toekomst zeker als we onze gehechtheid aan dat verleden los kunnen laten.

Lees pijler 6 – Dankbaarheid >>

<< Lees pijler 4 – Acceptatie

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen