Laatste artikelen

Pijler 6 Dankbaarheid – The Book of Joy

door | jan 7, 2023 | Boeken en verhalen

Bekende woorden van de Dalai Lama zijn:

“Denk elke dag als je wakker wordt: wat een geluk dat ik leef. Ik ben een mens met een kostbaar leven. Dat ga ik niet verspillen.” 

Zowel de aartsbisschop als de Dalai Lama hebben het niet over genieten, maar wel over dankbaarheid. Ze zijn dankbaar voor de mensen die deze week mogelijk maken, dankbaar voor elkaar, dankbaar voor de Tibetaanse pap of rum-rozijnenijs, dankbaar voor alles wat op hun pad komt. Ze realiseren zich dat ze zoveel hebben.

Paul Ekman definieert dankbaarheid als een van de kernfacetten van vreugde. Dankbaar zijn is het onderkennen van alles wat ons ondersteunt op ons levenspad. Het uiten van dankbaarheid is een natuurlijke respons op het leven en misschien wel de enige manier om er echt van te genieten.

Broeder David Steindl-Rast, een katholiek benedictijner monnik, zegt:

“Het is niet geluk dat ons dankbaar maakt. Het is dankbaarheid die ons gelukkig maakt.”

Ik vind het interessant om te zien dat bij dit onderwerp ook regelmatig vergeving naar voren komt. En het zet mij aan het denken. Is vergeving misschien niets anders dan me realiseren waar ik dankbaar voor ben? Om mijn focus daarop te richten, in plaats van alles wat ‘mij is aangedaan’ en wat ik niet kan veranderen?

Mijn slogan is:

"To create a happier world by helping people to create their own happiness."

Bewust dankbaar zijn en het uiten, is een ongekende kracht richting dat gevoel van happiness. Door dit besef nu neem ik me voor niet alleen om dankbaar te zijn, maar vooral om het te uiten. Of het nu op papier is of mondeling. Ik ben dankbaar dat ik dit stuk kan schrijven, dankbaar dat ik dit prachtige boek heb ontdekt, dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb, dankbaar dat ik een auto heb om in te rijden dat ik het leukste werk van de wereld heb. Ik ben dankbaar voor de vele mooie mensen om me heen die zoveel voor mij mogelijk maken. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben, dat mijn hersens de boel aardig op een rijtje hebben en dat ik zoveel al heb mogen betekenen voor mensen.

Lees pijler 7 – Compassie >>

<< Lees pijler 5 – Vergeving

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen