Laatste artikelen

Pijler 7 Compassie – The Book of Joy

door | jan 8, 2023 | Boeken en verhalen

De wetenschap interesseert de Dalai Lama mateloos. Hij vertelt dat sociale wezens zorg voor elkaar hebben en nodig hebben. Wetenschappers hebben ontdekt dat als de ene muis gewond is, de andere muis zijn wond zal likken. Een gewonde muis die door een andere muis gelikt wordt geneest sneller dan een solitaire muis. De Dalai Lama denkt dat de likkende muis ook beter af en rustiger wordt, net als de gelikte muis.

Het blijkt dan onze eigen pijn ook afneemt als we nadenken over het verlichten van de pijn van anderen. Dat is het geheim van geluk. En het is dus heel praktisch, in feite is het gewoon gezond verstand.

Aartsbisschop Desmond Tutu moet lachen om deze gezonde verstand benadering. Voor hem is het iets wat aan de basis ligt van ons mens-zijn. Hij is ervan overtuigt dat als we tegen deze natuurwet van ons wezen ingaan, als we alleen in de ‘ik’ stand blijven staan, dit funeste gevolgen zal hebben. Als je zegt “wat kan ik doen voor die ander?”, ook als je het zelf heel zwaar hebt, dan ontstaat er iets magisch wat je eigen pijn transformeert.

Iedereen heeft de wens om een gelukkige dag te hebben. Een gelukkig maand. Een gelukkig leven.

De Dalai Lama vergelijkt nog Stalin en Hitler met Mahatma Gandhi en de aartsbisschop. Zijn idee is dat dictators ’s nachts niet goed slapen en ongelukkig sterven. Maar dat mensen die geweldloosheid nastreven, die leven met een glimlach rond de lippen, gelukkig sterven en door velen positief herdacht worden.

Anthony Ray Hinton ging onterecht de dodencel in. Na vier jaar lang vast te zitten in zijn eigen boosheid en verslagenheid hoorde hij een man in de cel naast hem huilen. Op zijn vraag wat er was antwoordde de man: “ik heb zojuist gehoord dat mijn moeder is overleden.” Hinton herwon zijn liefde en compassie en zei: “bekijk het eens zo, nu heb je iemand in de hemel die jouw zaak bij God bepleit.” Het is het soort grap dat de Dalai Lama en de aartsbisschop zouden kunnen maken. Het leven heeft bijzondere kanten, door humor kun je die (weer) laten zien. De daaropvolgende 26 jaar richtte hij zich op het helpen van anderen waardoor hij niet meer gericht was op zijn eigen problemen en weer liefde en compassie kon ervaren. Na 30 jaar kwam hij eindelijk vrij.

Lees pijler 8 – Edelmoedigheid >>

<< Lees pijler 6 – Dankbaarheid

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen