?

Reviews

Wat andere mensen vinden van het LachInstituut, de lachworkshops en de vrolijke energizers

Jij straalt als je lacht

De Pieter Raat Stichting

Reviews lachopleiding

De tweedaagse lachcoachopleiding heeft een speciale pagina voor alle reviews.

De perfecte energizer

“Martin wist met zijn enthousiasme en kunde een groep van beleidsadviseurs, opleiders en onderzoekers gezamenlijk aan het lachen te krijgen. De perfecte energizer!’

– Wassim Benâli, secretaris CEC, UWV

Jij straalt als je lacht

“Wij zijn nog steeds enthousiast over de workshop en bevelen deze dan ook aan als de kans zich voordoet. Vooral horen wij terug dat deelnemers het knap vinden hoe je op verschillende situaties inspeelt. Voor alle medewerkers gaan mij mokken bestellen met een spreuk er op. Eentje daarvan wordt, geïnspireerd door de workshop, “jij straalt als je lacht”.

– Linda de Groot, De Pieter Raat Stichting (workshops verzorgd voor medewerkers, MT en Raad van Bestuur)

Warmgelopen

“Super bedankt voor de workshop gisteren. We hebben er enorm van genoten. Ook onze andere vestiging is warmgelopen voor jullie workshop door de verhalen. Hoe positief wil je het hebben ;-))”

– Edwin van Sprundel, team UHT Belastingdienst, Den Haag

Highlight of the week

The team absolutely loved the session, it was the highlight of the week, teammates talked and laughed about it all week.”

– Kelly Murray, Nike, Hilversum (kickoff weektraining HR medewerkers van over de hele wereld)

Onorthodoxe online workshop

“Tijdens de pandemie en het bijbehorende thuiswerken was het ontzettend lastig om de verbinding in het team te behouden. Het maakte ons allemaal wat alleen, en sommigen (inclusief mijzelf) ook eenzaam. Martin heeft toen een grappige en onorthodoxe workshop gegeven die leuk en leerzaam was. Hij deed dat via een videoverbinding, en toch lukte het hem om contact te zoeken met alle deelnemers. Ik vond dat heel knap, en kan me voorstellen dat hij in persoon ook heel goed met groepen is. De prijs-kwaliteitsverhouding van de workshop was heel goed, je krijgt echt waar voor je geld. De workshop was afwisselend en verrassend. Een aanrader!”

– Laura Schat, senior beleidsmedewerker milieuproblematiek industriële bedrijven, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Bulderende lach

Het was een leuke sessie! We hebben de volgende dag op kantoor ook nog een paar keer gelachen. Twee moment die ik dan toch moet delen: In de ochtend had Bas een moeilijke meeting gehad dus na die meeting een grote zucht en werd er even geventileerd… Ik keek hem recht in zijn ogen, ging staan en zei: “Stop, duimpje hoog, duimpje hoog and shake that ass”.  Einde middag, iedereen een beetje gaar van de dag. Kwam er ineens een zucht uit een hoek, waarin Joost sprekend ha ha ha ha haaaa uitademde. Dit resulteerde vrij snel in een bulderende lach van de mensen om hem heen die met elke lach harder werd. Bedankt voor het zorgen dat er na corona weer snel wat anekdotes kunnen worden toegevoegd aan ons teams levensverhaal.”

– Jeroen Vinke, head of Group Marketing CPM Partners BV (teamoverleg met energieke en vrolijke onderbreking)

Complimenten

“Nogmaals dank voor de leuke workshop, we hebben veel complimenten gekregen hierover!”

– Rocxanne Theuerzeit, GGD Zuid Limburg (uitgebreide inhoudelijke workshop voor het team Seksuele gezondheid, Infectieziekten en Milieu)

Leuk!

“We vonden het hartstikke leuk en de reacties waren ook zo. Alleen jammer van de lage opkomst maar dat is niet anders.”

– Anne-Mayla Jansma, HRM opleiding en ontwikkeling Gemeente Hilversum (energizer als start van de vitaliteitsweken)

Drempel verlagen

“Heel hartelijk dank voor de leuke workshop. Knap hoe je de drempel zo weet te verlagen zodat het ineens niet meer spannend/gênant is.”

– Willemien Steengracht, huisarts (lachworkshop als onderdeel van het teamuitje)

Neemt alle stress weg

– Halima Ourhris, Sociaal Cultureel Werker Mare Nostrum (lachworkshop op vrouwenochtend)

Inwendig lach ik er nog steeds om

“De workshop was goed voorbereid en ik geef een cijfer 9. Het is inspirerend, leuk hoe ze [Saskia] de mensen aan het denken zet. Inwendig lach ik er nog steeds om als ik aan de workshop terugdenk. Ga vooral zo door, want mensen lachen te weinig. Dit positieve gebaar kan het verschil maken.”

– Helma van Riel, Aeres VMBO 

Ze komen los

“​We hebben er veel plezier in gehad. Zelfs de wat sceptischere collega’s kwamen los. Erg leuk om te zien en dank je wel!”​

– Wieteke Laarakker, college Den Hulster, Venlo (einde schooljaar en afscheid collega)

Openstaan voor de lach

Bedankt voor jullie inzet, inzichten, flexibiliteit en positieve inbreng. Mooi om jullie bevlogenheid te mogen zien en meemaken. De eerste indrukken en reacties waren goed en positief op een aantal na die zeiden “dat is echt niets voor mij”. Gelukkig hebben we geleerd ons vooral te richten op de collega’s die er voor open staan en/of er wat van meepikken.”

– Karin Phillippona, Vroom Funderingstechnieken (FUNdering zoals ze zelf zeggen 🙂

In de wandelgangen

Lachworkshop (3x) tijdens personeelsdag van de scholengroep stichting Penta gaf de volgende reactie:

“Je kon 5 punten krijgen en jouw workshop heeft een 4,2, dat is hartstikke goed! Hieronder zie je de zes opmerkingen die erbij zijn geschreven:

  • Moeten we meer doen in de klas
  • Het was leuk om een keer te doen, maar ik zie niet direct de toegevoegde waarde voor de dagelijkse praktijk in de klas
  • De dame was zelf ook blij en kwam niet geforceerd over, maakt het makkelijker, doe je meer mee. Leuke workshop!
  • Geen nieuwe informatie, ik had er meer van verwacht.
  • Heerlijk om mee te eindigen! Fantastisch mens die de workshop gaf. Weet je op je gemak te stellen op toch wel wat aparte momenten. Ik vond het echt superleuk! Leuke groep en heerlijk gelachen.
  • Wat een bijzondere workshop.

Het blijft toch altijd bijzonder hoe verschillend mensen iets kunnen ervaren he?! Het gemiddelde cijfer van alle workshops was trouwens een 3,9. Ik heb in de wandelgangen ook vaak jouw workshop voorbij horen komen, dat het erg leuk was.”

– Marieke Norbruis, stichting Penta

Genieten

“Ik heb genoten, een aantal deelnemers maakte het je niet makkelijk maar je doet dit heel mooi.”

– Willeke Keyman, Coördinator
Korak Herstelacademie

Plezier van in mijn verdere leven

“Saskia heeft mij een weekend lang geboeid met lachfeiten, lachweetjes en vooral met heerlijke lachoefeningen. Ik ben een blije lachyoga leader geworden in één weekend, waar ik mijn verdere leven veel plezier aan heb!”

– Mariska van Gennep

Laagdrempelig

De workshop geef ik een 8. De oefeningen zijn heel leuk, speels, gemakkelijk en daardoor laagdrempelig.”

– Richard Kaart, NLP docent Eviont (lachworkshop als externe trainer voor extra input)

Waar mijn verstand was gebleven

“De dag na de lachsessie had ik zoveel energie dat ik bovenop tafel stond en vroegen mijn leerlingen waar mijn verstand zat.”

– Peter van den Broek, ROC Eindhoven

Lachworkshop krijg 10/10

Lachworkshop krijgt 10/10. Het was een topervaring en iedereen was zeer positief. De collega’s maken nog meermaals het gebaar ‘zeeeeer goed’ enz.. Het was een fijne ervaring, iedereen deed goed mee van bij de start. Als cadeau aan mijn collega’s voor mijn pensioen is dit een supergeslaagde actie.”

– Pia Smis, Vlaanderen

We genieten er nog steeds van na

“Wij vonden het echt een geweldige workshop!! Genieten er nog steeds van na.

In de gang horen we nog steeds regelmatig ‘heel goed heel goed jejjj!!! En ‘stop, smile en shake that ass’. We worden allemaal weer wat meer kind qua aantal keer lachen per dag.” 

Nogmaals dank voor de leuke workshop!”

– Larissa Koster, Praktijk Denktank (Teamdag collega’s ortopedagogie in Borculo)

Lachen in het uitvaartcentrum

“Op zoek naar een activiteit wat ik met mijn team wilde doen in het kader van een stuk teambuilding maar ook een stuk plezier hebben met elkaar kwam ik al zoekend […] bij een lachworkshop.

Belangrijk voor mij als manager van dit team was dat het concreet moest zijn. Wel dichtbij jezelf maar niet te vaag. In de mailwisseling die ik heb gehad met Saskia werd al snel duidelijk dat zij dit kon geven. Het voorcontact was erg plezierig en ik had er alle vertrouwen in.

Met vijftien mensen zijn wij begonnen aan deze workshop in een voor dit doel een bijzondere locatie. Onze werkplek is namelijk het uitvaartcentrum. Een werkplek waar met name de emoties verdiet de overhand kent. Al snel werd ons duidelijk gemaakt door Saskia dat emoties als de lach en de traan dicht bij elkaar liggen. De workshop begon voor de een wat afwachtend terwijl de ander er snel in zat. In bijna 1 ½ uur wisselden spelvormen, lachoefeningen, ontspanningsoefeningen, creatieve opdrachtjes elkaar af. Het tempo was erg goed en de interactie tussen Saskia en de groep was goed. Er is veel gelachen maar ook veel geleerd. 

Wanneer ik deze aanbeveling schrijf hoor ik in het gebouw nog steeds af en toe de lach. Wij zijn in ieder geval nog lang niet uitgelachen. Saskia, dank je wel voor deze leuke workshop.”

– Wilco Leukenhaus, Manager Monuta uitvaartzorg Apeldoorn

Hilarisch

“Ik heb inderdaad gehoord dat het hilarisch was!!!”

– Silvia Cizmeli-Hadodo, Hoofdpoort Academie

Een veilige omgeving

“Saskia heeft ons tijdens een levendige en leuke workshop laten ervaren hoe fijn het is om te lachen. Ik vond het knap hoe snel ze de groep meekreeg in het doen van de oefeningen. Ze weet een veilige omgeving te scheppen waardoor iedereen zich kwetsbaar en open durfde te stellen. Grappig te merken hoe snel een neplach uitmondt in een echte lach. ’t Was een hele mooie ervaring!”

– Saskia Stoop, Jobstap

Een veilige omgeving

Ook wij hebben er genoten van jou en de workshop! Het was ontspannend, hilarisch, maar ook voor velen van ons een eye-opener. Fake it ’till you make it is één van onze motto’s en als mensen in herstel! – Dorine over een bijzondere bijeenkomst

Schaterlachend afsluiten

“In een jaar van keihard werken en de uitdagingen van de coronacrisis, viel er niet altijd veel te lachen. Dus wat was er beter dan deze geslaagde middagsessie en de optimistische stemming van het congres kracht bij te zetten; de deelnemers gingen onder leiding van ‘lach-coach’ Martin Kuijper aan de slag met een energizer: samen lachen. Met een aantal gedachtenexperimenten, oefeningen en trucs kreeg hij de deelnemers al snel mee en werd het voorjaarscongres 2021 van Cultuurconnectie schaterlachend afgesloten.”

– Jan Brands, directeur Cultuurconnectie

Lachen is gezond

“Vanuit het Ouderparticipatieteam van OBS De Egelantier was ik betrokken bij de Gezonde week op onze basisschool. Deze Gezonde week geeft volle aandacht aan voeding en gezondheid met gastlessen van ouders en workshops van professionals.

Omdat lachen enorm gezond is, kwam ik al snel uit bij Martin Kuijper. Martin was dan ook te gast en heeft workshops gegeven aan de groepen 4 t/m 8.

Een enorme aanwinst voor onze Gezonde Week.

Naast de leuke workshops, werd ook de informatie die Martin achteraf beschikbaar had voor leerkrachten enorm goed ontvangen. Zo gebruiken diverse juffen het potlood tussen de tanden om de mondhoeken omhoog te krijgen dagelijks aan het begin van de lessen.

Ik kan niet anders concluderen dan dat Martin een enorme aanwinst was voor onze Gezonde week. Bovendien is het ook een betrouwbare en prettige man om mee samen te werken. Een aanrader voor een workshop, energizer of feestje dus!!”

– Rene Dekker, Partnerschapsteam OBS De Egelantier, Almere

Je voelt je na de workshop echt beter

“Al jaren gaan we met ons team een weekendje weg. Iedere keer naar een andere locatie met een ander programma. Dit jaar besloten we onder andere een lachworkshop te volgen. Een beetje uit onze “comfortzone”, maar het leek ons leuk om dit een keer met elkaar te ervaren. Via Internet kwamen we snel bij Martin Kuijper terecht. Het eerste telefonisch contact verliep vlot en de informatie die we kregen was duidelijk. Het was erg fijn dat de workshop op een door ons gewenst tijdstip op onze gehuurde locatie kon plaatsvinden. Martin was stipt op tijd aanwezig en na een korte inleiding gingen we van start. Met verschillende oefeningen, eigen inbreng en diverse opdrachten hebben we inderdaad (enorm) gelachen. En dat terwijl er een aantal van ons best sceptisch was. Uiteindelijk voel je je na zo’n workshop echt beter! Als je er aan denkt om een keer een lachworkshop te volgen zou ik zeggen; “gewoon lachen of schaterlachen..? gewoon doen!”

Enthousiaste trainer

“Van Saskia heb ik in loop van de jaren erg veel geleerd. Met name op de gebieden van energiewerk, van persoonlijke ontwikkeling en levenshouding. Ik heb haar ervaren als een erg enthousiaste trainer die doelgericht op energieke, overzichtlijke en duidelijke wijze haar kennis deelt.”

Paul Gleisberg, docent Sociaal Werk

Succes

“In 2019 waren jullie op ons feest in katwijk. Het was een groot succes en nu organiseer oa ik een personeelsfeest. Het lijkt me erg leuk wanneer jullie er weer zijn.”

– Mariëtte de Lange

Geslaagde verrassing

“Het was een geslaagde verrassing van de dag 🙂

Je man bracht het leuk, en de collega’s Kwamen goed los!”
– Jeffrey Benning, Localyse Bodegraven

Lachen op de middelbare school

“Very good, very good, Yeahh! Lachen is heel gezond en tevens is het de internationale taal bij uitstek! De lach verbindt en daarom heeft ons team van PCC Martin gevraagd om een lachworkshop te geven. En dus gingen 24 Nederlandse leerlingen uit de vierde klas havo en hun uitwisselingspartners uit Frankrijk aan de slag. De voertaal van het project “Health” (gezondheid) was Engels. Dit was geen enkel probleem voor Martin. Voorafgaand aan de workshop hebben we de workshop samen uitgebreid doorgenomen. Heel fijn dat Martin de workshop zo goed voorbereidt en afstemt op de doelgroep. Door de afwisseling van theoretische inzichten en het uitvoeren van oefeningen kwamen de leerlingen steeds losser. Iedereen werd overtuigd van het belang van de oefeningen en dus werd er steeds meer en makkelijker gelachen. De workshop was een hele goede start van het uitwisselingsproject want we hebben gedurende de week nog vaak de yell gebruikt!”

– Wanda Hoogenhout, Docent Petrus Canisius College, Alkmaar & Internationaliseringsteam PCC Het Lyceum

Lachen met reuma

Reuma in beweging met lachworkshop in Maasstad Ziekenhuis

“Patiënten met een reumatische ziekte kunnen kennismaken met diverse vormen van beweging en ontspanning. En wel tijdens de Reuma in Beweging dag van het Maasstad Ziekenhuis.

Als physician assistant reumatologie heb ik de leuke taak diverse workshop-gevers te mogen uitnodigen. Dat kan bijvoorbeeld een dans- of sportworkshop zijn. In het geval van Martin een lachworkshop.

Een lach en een traan zitten dicht bij elkaar. Dat blijkt maar weer eens als de workshops in volle gang zijn. Het is mooi om te zien hoe mensen -onder fijne begeleiding van Martin- diverse emoties ervaren tijdens deze workshop.

De lachworkshop was een mooie aanvulling op het assortiment workshops omdat het zo bijzonder was. Daardoor was het dan ook een groot succes. Martin bedankt voor jouw bijdrage aan onze Reuma in Beweging dag 2016 van het Maasstad Ziekenhuis.”

– Christel Deugd, Master physician assistant Reumatologie Maasstad Ziekenhuis

Mijn kaken doen pijn en ik voel me blij en energiek

“Lachen is plezier voor twee en meer!
Lachen zonder reden. Saskia legt ons tijdens de lachworkshop uit dat lachen zonder reden hetzelfde effect heeft als lachen met een reden. Het geeft energie, je wordt er blij van, het verbindt, het ontspant en ga zo maar door. Wie wil dat nu niet? Dus gaan we heel veel lachen om dat te ervaren. Op verschillende manieren en met elkaar. Saskia brengt ons op interactieve en creatieve wijze in beweging en inspireert ons onze beste lach te laten horen. Na de twee uur durende lachworkshop doen mijn kaken pijn en voel ik me blij en energiek. Gelukkig kreeg ik een klein lachwerkboekje mee zodat ik thuis alles nog eens rustig na kan lezen. Het was een leuke ervaring. Zeker ook goed inzetbaar als teambuilder!”

– Petra de Vreede, Manager Marketing & Communicatie | Life Team Coach

De opleiding is geweldig

“Wat je bij L.I.N. [LachInstituut, red] leert is niet alleen enorm leuk, maar vooral ook zeer waardevol. Het helpt om jouw leven en dat van anderen lichter, leuker en makkelijker te maken. De opleiding Lachtherapie is geweldig! Ik werk als coach nu nog gemakkelijker en met meer plezier, terwijl het proces voor mijn cliënten ook lichter is. Zo blij mee!”

– Nicole Binnendijk, life coach

Fantastische workshop

“Dag Saskia.  Bedankt voor de fantastische workshop.  Ik neem een boekje mee en maak het bedrag over.”

Groet met een lach😃

– Erik Steneker