?

Reviews Opleiding lachcoach

Wat zeggen onze deelnemers over deze opleiding?

Tweedaagse opleiding

Zinvol lachen gieren brullen

In het kort

“Ik dacht, ik ga gewoon een weekendje lachen maar het was ongelofelijk, we hebben zoveel geleerd.” – Petra Donkers

“Ik heb als gezondheidsexpert geleerd dat lachen een hele belangrijke plaats inneemt in de optimale gezondheid.” – Paul van de Krol

“Het ziet er misschien een beetje gek uit, en raar, en het zal voor veel mensen een drempel zijn om mee te doen, maar het is eigenlijk heel erg leuk” – Kris Vreijs

 

 

Deelnemers aan het woord

Op een bijzonder zonnig en warm weekend in maart kwam de psychiatrisch medewerker naar de lachcursus. Hij vond het leven, vooral op zijn werk, veel te serieus. Hij verlangde naar meer lach, meer plezier. 

De eerste dag zagen we hem zoeken, stoeien en worstelen om het serieuze in zijn hoofd los te laten. Theorie en gewone losmaak oefeningen gingen wel. Maar bij iedere lachoefening lachte hij als een boer met kiespijn. Hij deed braaf mee, maar het ging niet vanzelf. 

Aan het einde van de dag vertrok hij snel en we vroegen ons af of hij de volgende dag terug zou komen. Zoveel weerstand hadden we gezien.

De volgende ochtend kwam hij terug en gaf inderdaad aan dat hij ’s nachts had overwogen om thuis te blijven. Maar als een echte Zeeuw – ik heb ervoor betaald tenslotte – besloot hij toch te komen. 

Aan het eind van de ochtend gebeurde het. We eindigden die serie oefeningen met een lachmeditatie op een matje op de grond. De mensen lagen met de hoofden naast elkaar en de lach werd ingezet. Eerst gemaakt, geoefenend, al snel resulterend in een echte hartelijke lach. En hij, hij ging los. Vooral toen het aan het eind van de lach de bedoeling was om nog even stil te zijn. Hij rolde over de grond, zijn schuddende buik vasthoudend, terwijl de tranen van het lachen over zijn wangen stroomden. Onhoudbaar en onstuitbaar.

Aan het eind vroegen wat er gebeurde. “Ik liet de controle los,” antwoordde hij. 

“Het was een hele mooie groep, de leiding supertof. Een gevoel van saamhorigheid en je mag helemaal jezelf zijn.” – Rita

“Ik ging de tweedaagse doen omdat ik geen lachworkshop in de buurt kon vinden en ik vond het echt fantastisch. Heel veel geleerd, een leuke dynamiek en ik wil er zeker mee verder gaan.”– Rinke

“Dat was een cursus die ik gewoon zalig noem. Vermoeiend? Ja, maar op een aangename manier.” – Johan

A great laughter yoga teacher

“Saskia is a great laughter yoga teacher and I appreciate her for taking laughter yoga further into this world.”

– Dr. Madan Kataria, grondlegger van lachyoga

integratie bij leiderschaps- en teamtrajecten

“De 2-daagse Opleiding tot Lachanimator bij Saskia en Luc was een openbaring op veel vlakken. Lachen zonder reden… Echt? Maar kijk: na pakweg 10 minuten was ik volledig op de onvoorwaardelijke trein van het lachen gesprongen. En nog even later sijpelden ook de laatste beetjes stress uit me weg. Twee dagen vol vernieuwende ervaringen en oefeningen, gebracht door twee keien in hun vak. 

Nu bijna twee jaar later begeleid ik samen met Luc geregeld lachsessies voor uiteenlopende organisaties. Ook integreer ik korte oefeningen uit lachyoga tijdens de leiderschaps- en teamtrajecten die ik begeleid. Kortom: een 2-daagse die volop blijft nazinderen…!”

Peter Musschoot, coach en trainer bij Mind the Solution en deelnemer in juni 2021

Zingend lachen

“Ik heb net een cursus Leader Laughter Yoga bij Saskia van Velzen gevolgd en ik vond het geweldig! Ze weet in korte tijd informatie helder over te brengen, ze schept een ontspannen sfeer en ze lacht als de beste!

Dank je wel voor alle kennis, oefeningen en de lachsalvo’s. Ik zal de lachyoga in mijn zangworkshops verwerken.”

– Ilse Huizinga, jazz vocaliste

Dat doet deugd

“Het geeft een gevoel van saamhorigheid, een weekend waarin je helemaal jezelf kunt zijn. Weer lachen, dat doet deugd.”

– Rita Joos

Drempel verlagen

“Ik dacht dat het misschien een gekke bende zou zijn met hyper spirituele dingen, maar het zijn allemaal gewone mensen die graag lachen. Ik kan het aan iedereen aanraden.”

– Kris Vreys

Echt hard lachen

“Het was heerlijk om zo hard te lachen, voor geen enkele reden. Luc en Saskia zijn een fantastisch duo van twee totaal verschillende mensen. Daarom is het juist zo boeiend, ze hebben ieder een eigen manier van lesgeven.”

– Liesbeth Deckers

Authentiek

“Het beste wat ik dit weekend heb meegemaakt is schaterlachen. Bij het kijken naar de filmpjes op de website leek het een beetje gemaakt en een beetje raar, maar live was het heel anders. Het begon soms met een geforceerde lach, maar dat was heel snel gedaan. Als iemand authentiek begon te lachen dan ging dat de hele groep rond.”

– Bert Corsius

Daar heb ik mijn verdere leven plezier van

“Saskia heeft mij een weekend lang geboeid met lachfeiten, lachweetjes en vooral met heerlijke lachoefeningen. Ik ben een blije lachyoga leader geworden in één weekend, waar ik mijn verdere leven veel plezier aan heb!”

– Mariska van Gennep

Vooral ook waardevol

“Wat je bij L.I.N. [LachInstituut, red] leert is niet alleen enorm leuk, maar vooral ook zeer waardevol. Het helpt om jouw leven en dat van anderen lichter, leuker en makkelijker te maken.
De opleiding Lachtherapie is geweldig! Ik werk als coach nu nog gemakkelijker en met meer plezier, terwijl het proces voor mijn cliënten ook lichter is. Zo blij mee!”

– Nicole Binnendijk

Vraag 1

Welke gedachte had je ervan kunnen weerhouden om de lachcoach opleiding te volgen?

Antwoorden

Ruth: Dat ik uit mijn comfortzone van onopvallendheid moest stappen. Dat ik daarmee verwachtingen creëer bij vrienden waaraan ik niet kan voldoen. 

Rinke: Geen. Geld?

Vincent: Als ik er al gedachten over had dan “Je bent 80, ze zitten echt niet op jou te wachten.”

Karin: Ik denk geen enkele.

Chantal: Geen, want ik had deze opleiding in Ternat al 2 keer gevolgd in 2016 en 2017. Vond het dan al iets voor mij. Had er toen niets mee gedaan omdat het de juiste tijd niet was voor mij. Ik wou gewoon die opleiding volgen. Nu was het belangrijk voor mij daar ik ze in mijn werk wil integreren.

Na de training volgt er nog heel veel materiaal

Margreet: Hartelijk dank voor deze uitgebreide email en het top weekend. Ik vond het een reuze leuk en intensief weekend. Alle info ga ik binnenkort op mijn gemakje eens bekijken.

Binnenkort geef ik samen met een vriendin een vrouwencirkel met drums en dan introduceer ik bij hen de Lach. Super leuk. Wie weet wat de toekomst brengt met een lach ;>)

Haaaaaaaaaaaaaaaartelijke groet terug van. Margreet

(Ps zelfs de motor kruiwagen start beter met een smile en een lach van 36 centimeter)

Wat dit betekent? Dat leer je in de opleiding laughing

“Lachen is ontroerend, en een snelweg naar elkaars hart.” – Derk

Komt jouw filmpje hier?

Vraag 2

Wat heeft je doen besluiten om het toch te doen?

Antwoorden

Ruth: Ik lach dagelijks meer dan gemiddeld als volwassene. Dat weet ik van mezelf en daarover kreeg ik al langer feedback . Ik wil altijd vrolijk en welgezind uit de hoek komen omdat dit aanstekelijk werkt en momenten van samenzijn (hetzij familiaal,  hetzij in vrijwilligerscontext, hetzij professioneel) onverwachter mooier maakt ook wanneer er veel smart is. 

Rinke: Ik had zo zin erin!

Vincent: Ik doe het in eerste instantie voor mezelf, zie wel wat het mij brengt

Karin: Vooral omdat ik meer wilde weten over de positieve effecten van lachen. Ik was er van overtuigd dat lachen therapeutisch was en op vele vlakken positieve effecten kon hebben voor mensen. Dat was gebaseerd op mijn eigen ervaring, maar had hier verder geen kennis over. Wilde er meer over weten en dit leek mij een goed begin. En dat was het ook.

Chantal: Ik vond Luc online en vroeg hem of ik enkele sessies meedeed bij zijn lachclub of de opleiding opnieuw zou volgen. Hij gaf me heel veel info over jullie werking en daardoor besloot ik die bij jullie opnieuw te volgen en daar ben ik ongelofelijk blij voor. Jullie opleiding is de max. Kleine groepen. Gezellig, lekker eten en jullie doen zo ontzettend jullie best om ons heel veel mee te geven en zelf na de opleiding gebeurd dit nog steeds. Super bedankt.

Theorie en praktijk

Shah Rukh:

Allereerst bedankt voor de heerlijke 2 dagen training met jou en Martin. Ik vond het erg leuk! 

Het was een goede combinatie van theorie en praktijk, ruimte om vragen te stellen, ideeën te delen, creativiteit en om verbindingen met anderen op te bouwen. Ik vind het geweldig hoe je de vrijheid geeft om onszelf te zijn, waarbij je onze emotionele en fysieke veiligheid op beide dagen voorop stelt. Ook de trainingslocatie was goed. Goede ruimte, verlichting, ramen voor frisse lucht (het was echt nodig) en yogamatten om op de grond te liggen.

Ik heb veel geleerd over inclusie door met senioren te werken. Dit had ik eerder niet bedacht. Ik vond het ook leuk hoe je opleiding, workshop en je institute als businesswoman benadert en heeft een authentiek grounded presence. Dit inspireerde mij omdat ik vrouwen zoals jij graag als rolmodellen zie. Bedankt!

Tot de volgende keer dat we samen lachen ☺️

Vraag 3

Wat heeft de tweedaagse je opgeleverd?

Antwoorden

Ruth: Inspiratie, technieken, plezier, vooral durf.

Rinke: Heel veel plezier, veel geleerd en fantastische mensen ontmoet. Nooit gedacht dat dit zoveel gebruikt (gaat worden) in ieders zijn vak!

Vincent: De ervaring dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gevoelens, dat wist ik al, maar ervaren is anders.

Karin:Het was een fantastisch weekend, zat daarna lekker in mijn energie en ben me bewuster geworden van de effecten van lachen op je gezondheid. Hoe je het bewust in kunt zetten. Gebruik het ook als hulpmiddel als ik eens een keer niet lekker in mijn vel zit. En geef bij bedrijven/op congressen presentaties over de effecten van lachen op je gezondheid. Ging daarvoor al geregeld naar een lachclub en heb dat daarna ook nog geregeld gedaan. Zelf lachcoachsessies geven doe ik eigenlijk niet, al doe ik wel lachoefeningen met de groepen als ik een presentatie geef. Vooral de kennis overbrengen over wat lachen met je doet vind ik belangrijk in de hoop bewustwording bij mensen te kweken om er zo voor te zorgen dat mensen vaker zullen lachen. Eigenlijk gaan lachen met hun eigen gezondheid als hele goede reden dus (dus niet lachen zonder reden).

In zijn algemeenheid heeft het me geholpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling en was dit iets wat me weer een stapje dichter bij mezelf heeft gebracht. Daarna volgde de lachtherapie-opleiding gevolgd door nog veel meer cursussen/opleidingen die me nog steeds weer dichter bij mezelf brengen. Alle cursussen die ik heb gedaan, heb ik gedaan om mensen die niet lekker in hun vel zitten zo goed mogelijk te kunnen helpen. En bij voorkeur op een simpele, snelle en leuke manier.

Chantal: Vriendschappen. De durf om een lachclub op te starten. Inzicht in een lachsessie. De grote nood om mensen terug te leren lachen. Mijn echte lach terug gevonden na uren die warm te maken.

Vraag 4

Welk onderdeel is voor jou het meest waardevol gebleken?

Antwoorden

Ruth: Anekdotes, gewoon doen, zelf oefeningen uitproberen.

Rinke: Poeh, allemaal? achtergrond info was fijn, filmpjes waren fijn, oefenen was fantastisch.

Vincent: De oefeningen doen en daardoor te ervaren je blijer te voelen.

Karin:De kennis waarom lachen gezond is voor je, alle positieve effecten van lachen op je gezondheid op alle vlakken (mentaal, fysiek, emotioneel).

Chantal: Eigenlijk alles, omdat elk aspect die jullie aankaarten nodig is om met de lachyoga aan de slag te gaan. De oefeningen zijn essentieel, maar toch ook de theoretische kant.

Vraag 5

Kun je misschien nog 3 andere voordelen noemen van de opleiding?

Antwoorden

Ruth: Het feit dat ik via mail in dit netwerk zit en op de hoogte blijf, het feit dat ik blijf proberen om af en toe lachworkshops te geven, het feit dat ik het durf ook al ben ik geen tafelspringer. 

Rinke: Ik ben lichter in het leven gaan staan, zo ontzettend veel creatieve ideeen om toe te passen en ze stromen nog steeds binnen!

Vincent:

1 Nu te weten dat ik toch wel in een dip zat, dat had ik voor de cursus ontkend
2 Nu met een paar oefeningen anderen duidelijk te kunnen maken dat samen lachen net zo opgewekt kan maken als samen zingen.
3 Nordic walken met “Ho-ho hahaha” verhoogt het tempo en maakt je blijer.

Karin:

 • Ik heb Luc en jou leren kennen.
 • Het is een heerlijke energiebooster.
 • Zoals ik hierboven al heb geschreven, heeft het me indirect veel gebracht. En ik gebruik de kennis en ook de lachoefeningen die ik bij jullie geleerd heb nog steeds.

Chantal:

 1. De twee verschillende leraren zijn een groot voordeel met de aanvulling van Saskia haar partner. Ik dacht dat lachyoga specifiek op een manier gegeven was, maar nu zie ik hoe de persoonlijkheid van de coach de lachyoga een verschillende dementie geeft.
 2. De gezellige, warme groep waar je twee dagen in vertoeft, waardoor je heel vlug jezelf kan zijn en veilig voelt.
 3. De ervaring van de leraren. Heel belangrijk. Ook jullie geven ons zoveel info mee zodat we echt wel aan de slag kunnen gaan.

Passen de data niet geef dan aan dat je op de hoogte gehouden wil worden. 

Na de training van afgelopen weekend was ik moe maar voldaan en ben ik gelijk het geleerde in de praktijk gaan brengen en ben ik even heerlijk gaan lachen met mijn zoon Mika en zijn vader Maikel. Wat heerlijk om zo het goede voorbeeld te geven aan je kind ❤️

Margot Corporaal

eigenaar Procezza

Vraag 6

Zou je de opleiding aanbevelen bij bekenden?

Antwoorden

Ruth: Ja maar niet aan iedereen. Er moet een basis positieve mindset zijn. 

Rinke: Zeker!

Vincent: Ja zeker aan die 2 juffen en aan een nichtje van 50, met veel vriendinnen.

Karin: Absoluut!

Chantal: Onmiddelijk!

Zie je het enthousiasme op het gezicht van Pieteko? Zo zit ik ook vaak in de auto na het geven van een lachworkshop. Een glimlach van oor tot oor.

Voor Pieteko was het de eerste keer en het smaakt naar meer!

Luister maar naar haar filmpje op Facebook.

“Het was heerlijk om zo hard te lachen voor geen enkele reden. Het was boven alle verwachtingen.” – Liesbeth

“Toen ik de filmpjes zag leek het gemaakt en een beetje raar, maar toen ik hier was, was het helemaal anders. Het begon soms met een geforceerde lach maar dat was heel snel gedaan.” – Bert

Ik verwachtte dat het veel lachen was én dat is gebeurd!” – Nelleke

“Ik heb zoveel geleerd dat ik het even niet meer weet. Ik heb er enorm van genoten en ik ga het zeker doorgeven.”– Chantal

Het was heel energievol en inspirerend.” – Thérèse

“Ik vond het zalig om uit het hoofd te gaan en in het lichaam en een keer zot te doen zoals je deed als kind.” – Pieter

“Ik ben speciaal uit West-Vlaanderen gekomen om de opleiding te volgen en ik ben heel content dat ik dat gedaan heb.” – Kathy

“Het was een magische ervaring. Ik heb zo de speelsheid weer naar boven kunnen laten komen, mijn lachspieren, spanningen die wegvielen, een innerlijke bevrijding.” – Brigitte

“Ik voelde me heel moe vooraf en nu voel ik me helemaal opgeladen. Ik heb kapstokken in handen om dit zelf te gaan proberen.” – Rebekka

“Je moet het beleven om het echt te voelen.” – Kris

 

 

Vraag 7

Wil je nog iets vertellen wat we niet gevraagd hebben?

Antwoorden

Ruth: Lachen geeft mij veerkracht. Met of zonder reden. Ik doe altijd check in vragen op professionele vergaderingen. Het geeft weinig te maken met lachyoga. Maar toch. Er wordt geglimlacht en gelachen ook wanneer er ernstige zaken besproken moeten worden. Lachen breekt ijs, inspireert, dwingt respect af voor elkaar. 

Rinke: Nogmaals dank voor alles, ik vond het zo superleuk!

Vincent:Wanneer komen je boeken uit als Ebook?

Karin: Jullie enorm bedankt!

Chantal: Saskia en Luc en Martin. Wat zijn jullie leuke en liefdevolle mensen. Ik heb samen met de groep een fantastische, vermoeiend (hahhahahahahah) leerrijk weekend gehad. Het besef dat ik elke dag heel veel moet lachen is een must voor mij. Jullie doen het fantastisch samen. Dank je om er bij te kunnen zijn. Lieve groetjes, Chantal.( Chanti).

Antwoorden

Ruth: Het feit dat ik via mail in dit netwerk zit en op de hoogte blijf, het feit dat ik blijf proberen om af en toe lachworkshops te geven, het feit dat ik het durf ook al ben ik geen tafelspringer. 

Rinke: Ik ben lichter in het leven gaan staan, zo ontzettend veel creatieve ideeen om toe te passen en ze stromen nog steeds binnen!

Vincent:

1 Nu te weten dat ik toch wel in een dip zat, dat had ik voor de cursus ontkend
2 Nu met een paar oefening anderen duidelijk te kunnen maken dat samen lachen net zo opgewekt kan maken als samen zingen.
3 Nordic walken met “Ho-ho hahaha” verhoogt het tempo en maakt je blijer.

Karin:

 • Ik heb Luc en jou leren kennen.
 • Het is een heerlijke energiebooster.
 • Zoals ik hierboven al heb geschreven, heeft het me indirect veel gebracht. En ik gebruik de kennis en ook de lachoefeningen die ik bij jullie geleerd heb nog steeds.

Chantal:

 1. De twee verschillende leraren zijn een groot voordeel met de aanvulling van Saskia haar partner. Ik dacht dat lachyoga specifiek op een manier gegeven was, maar nu zie ik hoe de persoonlijkheid van de coach de lachyoga een verschillende dementie geeft.
 2. De gezellige, warme groep waar je twee dagen in vertoeft, waardoor je heel vlug jezelf kan zijn en veilig voelt.
 3. De ervaring van de leraren. Heel belangrijk. Ook jullie geven ons zoveel info mee zodat we echt wel aan de slag kunnen gaan.

Passen de data niet geef dan aan dat je op de hoogte gehouden wil worden.