Laatste artikelen

Werkgeluk als drijfveer

door | aug 24, 2023 | Werknemers & Werkgevers

Weet jij hoe gelukkig je bent in jouw werk? En hoe gelukkig Nederlanders zich over het algemeen voelen op hun werk? In opdracht van Driessen, een grote werkgever die werkgeluk hoog in het vaandel heeft staan, deed Kantar TNS een onderzoek. Dit onderzoek werd gepubliceerd in oktober 2018 in Medical Facts.

Cijfers van werkgeluk

Het blijkt dat 66% van de verpleegkundigen, leraren of ambtenaren helemaal niet zo gelukkig zijn met hun werkzaamheden. Of 34% wel. Tenminste, dat is wat andere mensen denken. Zelf vinden ze het minder vreselijk. Gelukkig maar.

Maar goed, als meer dan de helft van de werkende mensen niet gelukkig is op of wordt van zijn werk, hoe kun je dan zorgen voor meer werkgeluk?

Factoren van werkgeluk

Werkgeluk wordt bepaald door veel factoren. Een goede balans met thuis, leuk contact met collega’s en leidinggevenden, uiteraard de inhoud van het werk – laat een boekhouder niet metselen en andersom – en of je kan groeien in je werk bepalen onder andere het geluksgevoel.

Volgens mij is een groot deel van de lol een prettige samenwerking met collega’s. Als zelfstandige mis ik dat wel eens. Gelukkig mag ik nog steeds bij mijn oude werkgever ‘klussen’ en zie ik de collega’s van toen ook nog gewoon.

Doel van werkgeluk

Daarover is men in het onderzoek het eens. Door meer werkgeluk kunnen we beter presteren. Met name in die beroepen waar we creatiever en socialer moeten zijn. We gaan ons energieker voelen, we krijgen meer zelfcontrole, onze houding wordt positiever en we verbreden ons blikveld, aldus het onderzoek.

Ik denk dat het jammer zou zijn als beter kunnen presteren het enige doel zou zijn. Volgens mij zijn gelukkigere mensen niet alleen productiever, maar we kunnen ook beter problemen oplossen en zullen eerder kijken naar wat we zelf kunnen doen in plaats van te wijzen naar de ander.

Daarnaast bepaalt het werkgeluk mede ons totale welzijn. Als we gelukkiger zijn op of met ons werk dan zullen we dit thuis uitstralen en ook daar gelukkiger zijn. Je kan je voorstellen dat het voor het thuisfront leuker is om verhalen te horen over gekkigheid en plezier dan gezeur over wat er allemaal niet goed gaat.

Hoe creëren we werkgeluk

Hier laten we het onderzoek voor wat het is. Want over het creëren van werkgeluk doet die geen uitspraken.

Mensen die gelukkiger zijn op hun werk zullen meer lachen. Vanzelf samen lachen gebeurt over het algemeen pas echt als mensen zich veilig en vrij voelen.

Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding.

Je kan een rotdag hebben en je lichaam voelt grieperig. Of je voelt je grieperig en je krijgt een rotdag.

Zo kun je dus ook je goed en gelukkig voelen en daardoor meer lachen. Maar je kan ook beginnen met lachen en je daardoor beter en gelukkiger gaan voelen.

Lachen voor werkgeluk

Daarom is een lachworkshop een goed idee. Je leert samen met je collega’s lachen zonder reden en je zal merken dat je na zo’n gekke, aparte, vreemde maar leuke workshop ook meer plezier in je werk kan ervaren.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen