Laatste artikelen

Lachen is aanstekelijk

door | mrt 5, 2024 | Lachen, Lijstjes & tips

Net als geeuwen is lachen heel aanstekelijk. Kun jij bij het zien van dit plaatje een geeuw tegenhouden? Ik niet.

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in Portugese zon, onder een afdakje buiten, te luisteren naar de lach die klinkt uit de keuken. De dames die het ontbijt verzorgen kletsen en lachen wat af in hun keukentje. Iedere keer als ik ze in de lach hoor schieten, gaan mijn mondhoeken omhoog. Zo aanstekelijk klinkt het lachen vanuit die keuken. Zelfs als ik dit kleine stukje teruglees, gaan mijn mondhoeken weer omhoog. Alleen al de gedachte hieraan maakt dat dit gebeurt.

Geeuwen is net zo aanstekelijk. Tijdens de lachtraining spelen we hier ook mee. Eerst even samen geeuwen, daarna allemaal even lekker lachen. Maar hoe komt het dat lachen en geeuwen zo aanstekelijk zijn?

Spiegelneuronen

Het heeft allemaal te maken met onze spiegelneuronen. Ons lijf zit er vol mee. Reuze handig, want we spiegelen de hele dag door. Het helpt ons empatisch vermogen te versterken. Zo kunnen we meevoelen met een ander. het gevaar is natuurlijk dat je dan invult hoe iemand zich voelt, terwijl dit niet altijd juist is. Maar het is wel een indicatie.

Stel je voor dat je de hele dag tussen een stel zuurpruimen zit. Dan kan het haast niet anders of je komt als zuurpruim thuis. Maar als je de hele dag tussen mensen zit die plezier hebben en veel lachen, dan kom je opgewekt en met een lach op je gezicht thuis. Die spiegelneuronen staan gewoon aan.

Dé tip die ik je kan geven is: zorg voor een omgeving waarin je je kunt opladen. Waar je mensen om je heen hebt die jou opbeuren, die de zon laten schijnen, die plezier maken met elkaar. Die het leven niet té serieus nemen. Zodat jij dat kunt spiegelen waardoor andere mensen zich weer kunnen spiegelen aan jou.

Spiegel ze!

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen