Laatste artikelen

Lachen reduceert de cortisol respons

door | feb 25, 2024 | Gezondheid & Wetenschap

Van Laughteryoga.org, onderzoek gepubliceerd mei 2020

Abstract

Stress is een van de belangrijkste bijdragers aan de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen. Aangezien de prevalentie van stressgerelateerde klachten toeneemt, hebben we behoefte aan betaalbare en effectieve behandelingsopties. Lachyoga (LY), een populaire methode die deelnemers aanmoedigt om lachen te simuleren en deel te nemen aan yogische ademhalingsoefeningen, wordt verondersteld de negatieve effecten van stress te bufferen.

Methode

We onderzochten de acute effecten van een enkele LY-sessie van 30 minuten op de autonome, endocriene en psychologische reactie op een gestandaardiseerde psychosociale stressor. Vijfendertig gezonde proefpersonen (51% vrouwelijk) werden willekeurig toegewezen om ofwel een LY-sessie (n = 11), een ontspanningsademhalingssessie (n = 12) of een (niet-interventionele) controlegroep (n = 12) te ervaren voordat ze werden blootgesteld aan de Trier Social Stress Test for Groups (TSST-G). Speekselcortisol, speeksel alfa-amylase en subjectieve stress werden herhaaldelijk beoordeeld gedurende het experiment.

Resultaten

We verwachtten dat zowel de LY- als de ontspanningsademhaling groep een neerwaartse regulatie van de stressreactie-indicatoren zouden laten zien in vergelijking met de controlegroep. Verder verwachtten we dat LY gunstige effecten heeft in vergelijking met ontspanningsademhaling. De groepen verschilden niet in speekselcortisol, alfa-amylase of subjectieve stressreactiviteit tijdens de 30-minuten interventie. Echter, in reactie op de TSST-G, vertoonde de LY-groep, maar niet de ontspanningsademhaling of de controlegroep, een verminderde cortisolstressreactie. Deze bevindingen benadrukken het potentieel van LY om de endocriene stressreactie te bufferen. Daarom zou LY gebruikt kunnen worden als een goedkope en gemakkelijk te implementeren toevoeging aan meer traditionele stressinterventies.

Download hier het onderzoeksartikel

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen