Laatste artikelen

Endorfine, het pijnverlichtende hormoon

door | feb 11, 2023 | Gezondheid & Wetenschap

Wanneer ik bij een workshop vraag of iemand weet wat er gebeurt tijdens een goede lachbui dan weet altijd iemand wel te vertellen dat je dan ‘dat stofje’ aanmaakt. En dan weet altijd weer iemand anders dat dit dus endorfine is. Ze noemen het ook wel eens het gelukshormoon. Dat komt omdat je je prettiger gaat voelen en minder pijn gaat ervaren.

Endorfine, voor een geluksgevoel

Hoe maak je nu endorfine aan?

Dat je dit doet door te lachen is bekend. Maar wist je dat het ook kan als je de lach oefent? Wanneer je dus doet alsof, je lacht gewoon hartelijk, dan maak je óók endorfine aan, hoe leuk is dat?

Essentiële oliën kunnen ook zorgen voor de aanmaak van endorfine. Geur is de kortste en snelste weg naar onze hersenen. Als we de juiste ontspannende geur opsnuiven dan kan ons gevoel van pijn verminderen.

Je kunt ook een comedy gaan zitten kijken. Lekker een avondje netflixen. Door te kijken naar een langere comedy zul je meer lachen dan gebruikelijk waardoor je de aanmaak van endorfine stimuleert.

Donkere chocola heeft ook dit effect. Dr. Lee Berk vergelijkt in een onderzoek de hersengolf frequenties van mensen die donkere chocolade eten (of hier zelfs maar aan denken) en mensen die lachen. Die frequenties blijken opmerkelijke overeenkomsten te bevatten.

Doe eenvoudige lichaamsoefeningen. Je lichaam activeren, dieper ademen, meer uitademen en je afvalstoffen je lijf uitwerken. Allemaal acties die als effect hebben dat endorfine wordt aangemaakt.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen