Laatste artikelen

Geluk is niet zomaar een dingetje

door | mei 1, 2023 | Geluk & Plezier, Lijstjes & tips

We vliegen van hot naar her om het geluk te verzamelen, bij elkaar te sprokkelen en mooie momenten te vangen. Allemaal om ons maar gelukkig te voelen. Maar zelden lukt het. Hoe komt dat?

Wat is dat eigenlijk, geluk?

Een paar jaar geleden was ik bij een presentatie van Patrick van Hees, de schrijver van het boek “de Geluksprofessor”. Patrick onderzoekt geluk samen met een aantal wetenschappers. Hij ontdekte dat er drie dingen zijn waar mensen gelukkig van worden. Hij vat dit samen in zijn andere boekje dat heet “Geluk is D.O.M.”

Doelen

De meeste mensen wachten tot er iets gebeurt. Je zou kunnen zeggen dat het gelukkig is dat de mensheid televisie heeft uitgevonden om tijdens dat wachten vermaakt te worden. Gemiddeld kijkt de Nederlandse mens 20 uur per week tv. Maar is dat zo gelukkig?

We blijken gelukkig te worden door doelen te stellen. Om iets te hebben om naar uit te kijken. We worden gelukkig van dingen doen. Om in actie te zijn, om dingen te beleven, om iets mee te maken. Hier creëren we herinneringen door en groeien we naar nieuwe mogelijkheden. Een doel met uitzicht zorgt ervoor dat je dopamine aan gaat maken, een hormoon dat ervoor zorgt dat je je meer ontspant en lekkerder gaat voelen.

Oplaadpunten

Je kan ze ook ontstressers of ontladers noemen. Waar laden wij ons op?

Vakantie, theater, dansen, liefde bedrijven, sporten, tuinieren, enz. Er zijn vele manieren om jezelf op te laden en tegelijkertijd te ontspannen. Meestal door een fysieke bezigheid. Wat mij betreft ontbreekt er in het onderzoek van Patrick nog een ding, de lach. Ik voel me namelijk heerlijk opgeladen en ontspannen na een goede lachsessie.

Momenten waarin je jezelf oplaad zorgen voor een afname van het stresshormoon cortisol. Door minder stress ervaar je meer geluk.

Mensen

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die niet aangeraakt worden eerder dood gaan. Wij hebben van nature het warme contact van mens tot mens nodig. Lukt dat niet fysiek dan tenminste door elkaar te zien en met elkaar te praten. We worden het gelukkigst als we onze ervaringen met anderen kunnen delen.

Mensen worden dus gelukkiger door met andere mensen samen te zijn. We halen er zingeving, verbinding en een goed gevoel uit. Door samen te zijn maken we serotonine aan, in de volksmond ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.

Lachen

In een lachworkshop werken we met al deze elementen. Door de lach te beoefenen komen we in het ‘doen’. Ogenschijnlijk doelloos en om niks, maar het doel is dat we gaan ontspannen en verbinden. Tijdens het lachen worden ook naast endorfine serotonine en dopamine aangemaakt terwijl het cortisolniveau daalt. We voelen ons vanzelf meer verbonden met de mensen om ons heen.

Dikke pret om niets is dus niet dom maar D.O.M.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen