Laatste artikelen

Recept voor een gelukkig leven

door | mei 13, 2024 | Lijstjes & tips

Er zijn tienduizenden therapeuten in Nederland, en nog veel meer coaches. Kennelijk weten we allemaal hoe eenvoudig het is om niet gelukkig te zijn, om een gevoel van onmacht te ervaren. In het artikel over de 41 manieren om ongelukkig te leven vind je vast wel iets wat je herkent. Zoals de eerste: “Praat tegen jezelf in negatieve bewoordingen.” Daar zijn we allemaal wel meester in. Dit deugt niet aan ons en dat is niet goed genoeg. Herkenbaar?

Toch is een gelukkig leven voor iedereen weggelegd. Het recept is eenvoudig en bestaat uit slechts één ingrediënt.

Het ingrediënt is: Lachen

Ik hoor je denken, dat is te gemakkelijk. Maar een van de dingen waar wij mensen heel goed in zijn is om alles ingewikkeld te maken. Terwijl wijsheid altijd in de eenvoud zit. Lachen is gemakkelijk. Maar niet altijd simpel.

Hoe?

Breng je mondhoeken in de richting van je oren. Voel hoe je aan de zijkant van je ogen kleine kraaienpootjes voelt ontstaan. Nee, die zijn niet erg. Mensen met veel kraaienpootjes zien er juist fantastisch uit.

10 minuten

Houd deze een poosje aan, 10 minuten is ideaal. Het hoeft natuurlijk niet de volle 10 minuten achter elkaar. Als je in de pannen moet roeren doe je dit toch ook niet 10 minuten aan één stuk?

Delen

Delen is vermenigvuldigen als je de lach samen met andere mensen beleeft. Samen lachen, zelfs zonder grapjes, werkt als een speer. Je lach vanzelf nog meer en gemakkelijker.

Herhalen

Net zoals dat je je favoriete recept graag vaker maakt, is het een goed idee om vaker te lachen. Met jezelf, met anderen.

Waarom?

Het geheim van het lichaam is dat, ook als je doet alsof, een lach je helpt om je parasymphatische systeem aan te zetten. Dit is het systeem in je lijf dat ervoor zorgt dat je ontspant. Ontspannen is goed, dat weten we. Veel automatische processen, zoals je spijsvertering, doen het goed of beter wanneer je ontspannen bent.

Kijk je veel naar het nieuws of wat de wereld bezighoudt, dan kan het zijn dat je je onveilig gaat voelen. Een (glim) lach en onveilig voelen gaan niet samen. Je gaat je dus automatisch veiliger voelen. Wanneer je je veilig voelt kan je lichaam beginnen aan zijn of haar herstel, je immuunsysteem kan weer aan eht werk.

Lachen brengt je ook in het magische “NU”. Gewoon Martin is weer eens begonnen in het boek van Ekhart Tolle “de kracht van het NU”. Maar ’s avonds voor het slapen gaan blijkt dat een heerlijke slaapmaker te zijn. Het hoeft niet met zoveel woorden, je hoeft alleen maar te lachen. De zorgen voor morgen of de klachten over gisteren zijn even weg. Natuurlijk komen ze terug. Maar omdat jij meer ontspannen bent, kun je wat er ook op je pad komt beter hanteren.

Over slapen gesproken, naast een slaapverwekkend boek heb ik pas een crème ontdekt die je helpt bij een betere nachtrust én bij een helderder hoofd overdag. Je kunt het eenvoudig zelf maken. Dit recept staat op de website van MenS. Naar recept voor een goede nachtrust

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen