Laatste artikelen

Dopamine, het beloningssysteem

door | mrt 4, 2023 | Gezondheid & Wetenschap

Een tijdje geleden hielden wij met een vast meetapparaatje het suikerniveau in ons lijf bij. Iedere keer dat we suiker of koolhydraten aten zag je een piek ontstaan in het suikerniveau in het bloed. Het doel is zo min mogelijk pieken (en bijbehorende dalen) maar om een gelijkmatig beeld te laten zien. Simpelweg door een aantal aanpassingen te doen in ons eetpatroon. Niet ingewikkeld, wel heel zinvol bleek.

Wist je dat suikers eten zorgen voor een dopamine afgifte? Je lichaam beloont je met een goed gevoel. En daar wil het wel meer van! Maar door te meten zagen wij het resultaat. Het juiste resultaat – geen pieken en dalen maar golfjes – gaf nu de dopaminebeloning. Heerlijk.

Er zijn meer manieren om dopamine op te wekken dan met zo’n metertje op je arm te zitten. Want dat is ook wel gedoe hoor.

Dopamine – het beloningssysteem van je lichaam

Hoe maak je nu dopamine aan?

Voltooi een taak. Dit kan heel eenvoudig door ’s morgens je bed direct na het opstaan op te maken. Zo begin je de dag met een gevoel van beloning. Daar wil je wel meer van.

Zorg voor jezelf. Hoe vaak neem je bijvoorbeeld een voetenbad? Het is heerlijk en een momentje voor jezelf. Kun je meteen mediteren en serotonine aanmaken.

Lekker eten. En gezond natuurlijk. Want dat vindt je lichaam eigenlijk het allerlekkerst.

Vieren van kleine successen. Vond ik altijd lastig, maar het blijkt eenvoudiger dan ik dacht. Al geef je maar een high-five bij een behaald doel, een taak die je afgemaakt hebt (bed opmaken) of het gezonde eten dat je hebt gemaakt. Het is een feestelijk en blij gevoel.

De waarderingsoefening is bij een lachworkshop bij uitstek het middel om een oefening af te sluiten én iedereen een heel goed gevoel mee te geven. We steken de duimen omhoog naar elkaar en roepen: “Heel goed, heel goed, yeah!” Ook het omhoog doen van je handen bij “yeah!” is een blij gevoel. Kleine kinderen doen doet vanzelf. Wij volwassenen mogen het weer oefenen.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen