Laatste artikelen

Een lang en gelukkig leven, het onderzoek

door | apr 4, 2023 | Gezondheid & Wetenschap

Inmiddels meer dan 80 jaar worden mannen ondervraagd. Op het moment dat Robert Waldinger, de vierde onderzoeker in dit project van de Harvard universiteit, loopt het onderzoek naar een gezond en gelukkig leven al meer dan 75 jaar.

Op het moment van de presentatie leven er van de 724 jonge mannen waarmee het onderzoek startte nog zestig in hoogbejaarde doen.

De studie die begon in 1938 stelt om de paar jaar een lijst vragen aan deze mannen, en later ook hun partners. Niet alleen vragen werden gesteld, ook hun medische dossiers werden erbij gehaald en er werden hersenscans gemaakt.

Wanneer je nu aan millennials vraagt wat belangrijk is in het leven dan staan rijk en beroemd worden op nummer een en twee.

De mannen uit de studie zijn later dokter, ambtenaar, president, aannemer, timmerman, etc. geworden. Alles was er.

Robert Waldinger is de vierde onderzoeker die dit project leidt.

Lessen van deze unieke studie

Les 1 – goede relaties houden ons gelukkig en gezond

Sociale banden zijn goed voor ons. Eenzaamheid is vernietigend. Een op de vijf mensen is eenzaam. We hebben baat bij vriendschappen en goede banden met familieleden. 

Les 2 – kwaliteit boven kwantiteit

Niet het aantal vrienden of relaties, maar de kwaliteit hiervan bepaalt onze gezondheid en ons gevoel van geluk. 

Leven in conflictsituaties is slecht voor onze gezondheid. Warme relaties blijken beschermend te werken, zowel fysiek als voor ons geluk.

Les 3 – niet je cholesterol maar je relaties bepalen je gezondheid

Bij een meting van 50 plussers in dit onderzoek bleek dat niet hun cholesterol bepalend was voor hun gezondheid, maar het gevoel van tevredenheid in hun relaties. 

Bij mensen met een gelukkige relatie blijkt dat fysieke pijn toch eenzelfde emotioneel gevoel geeft, terwijl ongelukkige relaties ervoor kunnen zorgen dat fysieke pijn ook als emotionele pijn gevoeld wordt.

Les 4 – mentale kracht

Goede relaties beschermen het brein. Het geheugen is beter en herinneringen blijven scherper. 

Een goede relatie wil niet zeggen dat het altijd maar geluk is, maar het gaat om het gevoel dat je kan bouwen of leunen op de ander. 

Waarom is een goede relatie zo moeilijk?

In onze ‘instant gratificatie’ maatschappij willen we een snelle oplossing. Maar relaties zijn onhandig en het is soms hard werken. Het goed houden van je relatie met familie en vrienden is niet sexy en het duurt levenslang.

De gelukkigste bejaarden uit dit onderzoek waren de mannen die actief hun ‘workmates’ collega’s vervingen door ‘playmates’ vrienden nadat zij met pensioen gingen. 

Hoe kunnen we het gelukkigst leven?

  • Vervang schermtijd voor tijd voor mensen
  • Doe iets nieuws samen met je geliefde of vrienden
  • Neem contact op met een vriend of familielid die je lang niet hebt gesproken

“There isn’t time, so brief is life, for bickerings, apologies, heartburnings, callings to account. There is only time for loving, and but an instant, so to speak, for that.” – Mark Twain

The good life is built with good relationships.

Samen lachen is voor mij het belangrijkste kenmerk van een goede relatie. Lachen is een uiting van saamhorigheid, van liefde, van warmte en van samen zijn. Niet altijd luid en vol geluid, soms ook zacht en tinkelend. 

Starten met lachen helpt ook om je relaties te verbeteren. Vind je het lastig om te lachen, zelfs in goede relaties, kom dan naar de tweedaagse training. Lachwinkelier Luc van Imschoot uit België en Saskia van Velzen uit Nederland geven samen les. Een transformerend weekend.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen