Laatste artikelen

Lachen laat je hersens beter werken

door | mei 16, 2023 | Gezondheid & Wetenschap

Wist je dat je na een goede lachbui beter informatie kunt onthouden? Dit is wetenschappelijk aangetoond. Interessant, ik vroeg me af wat er zou gebeuren als ik deze test zelf zou doen.

In mei 2023 vroeg ik aan een groep van acht studenten van het Saxion mee te werken aan een experiment. Het experiment ging als volgt.

STAPPENPLAN

Stap 1. Lees 2 minuten een lijst van 20 woorden. Schrijf vervolgens binnen 1 minuut (zonder te spieken!) op hoeveel woorden je nog weet.

Stap 2. Doe een aantal lachoefeningen.

Stap 3. Lees 2 minuten een nieuwe lijst met 20 woorden. Schrijf zoveel mogelijk woorden op binnen 1 minuut.

RESULTAAT

Wat bleek, de acht studenten gaven in de eerste stap gezamenlijk een score van 85 woorden. In de tweede ronde was dit aantal gestegen naar 96. Een stijging van bijna 13%!

CONCLUSIE

Ons eigen experiment gaf eenzelfde resultaat als wat blijkt uit de onderzoeken. Leuk toch? Maar hoe komt het dan?

Ten eerste hebben onze hersenen ongeveer 25% meer zuurstof nodig dan de rest van ons lichaam. Door te lachen zorgen we dat afvalstoffen afgevoerd worden en we meer zuurstof op kunnen nemen. Daar is het hele lichaam en dus ook de hersenen bij gebaat.

Ten tweede ontspannen we meer waardoor de hyperfocus die bij stress ontstaat kan afnemen. Hyperfocus zorgt ervoor dat we enorm goed op 1 ding kunnen concentreren, maar niet op zoveel tegelijk. Door te lachen wordt de focus diffuser en men kan daardoor meer informatie opnemen.

Misschien zijn er nog wel meer redenen aan te voeren. Maar nu is het tijd om je eigen onderzoek te doen. Tenminste, zelf zou ik het ook willen ervaren. Jij toch ook?

Ga naar je eigen test >>

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen