Laatste artikelen

Lachen is het beste medicijn

door | aug 28, 2023 | Gezondheid & Wetenschap

Onderzoekers zijn het eens. Want, uit onderzoek blijkt, lachen ís een fantastisch medicijn. Dit artikel verscheen in het Vlaamse Nieuwsblad op 28 augustus 2023.

Wetenschappers van het Hospital de Clínicas de Porto Alegre in Brazilië deden een onderzoek onder 26 volwassenen. Al deze mensen leden aan een coronaire hartziekte. Dit wil zoveel zeggen als dat de kransslagaders die zuurstof en voedingsstoffen naar het hartspierweefsel transporteren, vernauwd of verstopt zijn. Het is een van de belangrijkste van hartaanvallen en overlijden door hart- en vaatziekten.

De risicofactoren hiervoor zijn onder andere, roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en obesitas. Nu kun je met een wijziging in leefstijl al veel goeds bereiken. Iets gezonder eten en een beetje meer bewegen doen al wonderen. Maar er is nog een wondermiddel. De lach.

De onderzoekers verdeelden deze groep van 26 volwassenen in tweeën. De ene groep moest tweemaal per week, gedurende drie maanden, naar een comedyprogramma kijken. De andere groep keek naar een serieuze documentairereeks.

Wat bleek? Echt, dit is bijzonder om te lezen. Het hart van de proefpersonen die naar de comedyprogramma’s mocht kijken, kon 10% meer zuurstof door het lichaam pompen dan dat van de mensen in de andere groep. Hun aderen konden verder uitzetten én hun bloed vertoonde minder inflammatoire biomarkers, signalen dat er ontstekingen in het lichaam zijn.

Professor Marco Safe zegt: “Deze studie toont aan dat lachtherapie een goede manier is om de ontstekingsreactie naar beneden te krijgen en het risico op een hartaanval te verkleinen.” Volgens de professor hoeven het geen tv-programma’s te zijn. Van hem mag je ook naar het theater of gewoon een gezellige avond met vrienden hebben.

Het is duidelijk dat de professor nog nooit gehoord heeft van lachyoga, of lachen zonder reden. Anders had hij dat vast aanbevolen.

Dit is de link naar het artikel op internet.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen