Laatste artikelen

Lachen is het beste medicijn

door | jan 13, 2024 | Geluk & Plezier, Gezondheid & Wetenschap, Lachen, Lijstjes & tips

Lachen is het beste medicijn. Zeggen ze. Wat is hiervan waar?

Lachyoga combineert yogaprincipes met lachen. Dit levert iets bijzonders op, een unieke en vreugdevolle benadering van een welzijn met een scala aan verrassende voordelen.

Lachen als oefening

Lachyoga combineert lachoefeningen met diepe ademhalingstechnieken uit de yoga. Deze lage-impact aerobe activiteit biedt een cardiovasculaire training, bevordert de algehele gezondheid en stimuleert het immuunsysteem

Stressvermindering

Lachen is een natuurlijke stressverlichter. Het verlaagt het niveau van stresshormonen en activeert de afgifte van endorfines, de feel-good chemicaliën van het lichaam. Lachyogasessies helpen deelnemers spanning los te laten en een gevoel van ontspanning te ervaren.

Sociale Verbinding

Lachen is een universele taal die mensen bij elkaar brengt. Laughter Yoga bevordert een gevoel van gemeenschap en verbinding tussen deelnemers, door barrières te doorbreken en een positieve, ondersteunende omgeving te creëren. Rangen en standen vervagen, iedereen wordt gelijk. Lachen is in alle talen gelijk.

Verbeterde stemming en Positiviteit

Het actief lachen, zelfs zonder echte reden, signaleert de hersenen om neurotransmitters zoals dopamine en serotonine vrij te geven. Deze “gelukshormonen” verbeteren de stemming en dragen bij aan een algeheel gevoel van welzijn.

Verbeterde Respiratoire Functie

Lachyoga bevat onder andere yoga ademhalingsoefeningen, wat de longcapaciteit en respiratoire functie verbetert. Dit zijn alle processen die betrokken zijn tijdens de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide door de longen. Een diepe ademhaling waarbij het middenrif betrokken is, verhoogt de zuurstofinname, wat de circulatie en zuurstofvoorziening van het lichaam bevordert. Lachen is de meest eenvoudige manier om een actieve rol van het middenrif te bewerkstelligen.

Buikspieroefening

Lachen betrekt de buikspieren, wat zorgt voor zachte versteviging. Regelmatige lachoefeningen kunnen bijdragen aan verbeterde spiertonus, vooral in het buikgebied.

Pijnverlichting

Lachen activeert de afgifte van endorfines, die niet alleen de stemming verbeteren maar ook fungeren als natuurlijke pijnstillers. Lekker lachen, zelfs gemaakt, kan tijdelijk pijn en ongemak verlichten.

Versterkt Immuunsysteem

Lachen is gekoppeld aan een verbeterde immuunfunctie. De combinatie van lachoefeningen en diep ademen bij lachyoga kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem, wat het lichaam helpt zich te verweren tegen ziekten.

Cognitieve Voordelen

Lachen stimuleert de hersenfunctie en creativiteit. Deelname aan speelse lachoefeningen kan cognitieve vaardigheden verbeteren, de focus versterken en bijdragen aan een positievere mindset. Je kunt beter denken, je wordt creatiever en je onthoudt beter.

Plezier en Speelsheid

Misschien wel het meest voor de hand liggende voordeel is de pure vreugde en het plezier dat lachyoga met zich meebrengt. Deze werkwijze moedigt speelsheid, spontaniteit en een kinderlijk gevoel van verwondering aan, waardoor deelnemers eraan herinnerd worden om het leven niet te serieus te nemen.

Het gebruiken of toevoegen van het lachen in een yogapraktijk lijkt misschien in eerste instantie ongebruikelijk, maar de talloze voordelen maken lachyoga een unieke en waardevolle toevoeging aan holistisch welzijn. Of het nu alleen of in een groep wordt beoefend, de aanstekelijke aard van het lachen zorgt ervoor dat de voordelen zich verspreiden buiten de yogamat, waardoor deelnemers een lichter hart en een positievere kijk op het leven krijgen.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen