Laatste artikelen

Als je wel wil lachen dan moet je dit niet doen

door | mrt 19, 2023 | Werknemers & Werkgevers

Dit gebeurt vaak.

De organisator kijkt de groep blij aan een zegt: “En als afsluiter hadden we als verrassing een vrolijke lachworkshop voor jullie bedacht!”

Direct zie ik dan een aantal armen over elkaar gevouwen worden en een zelfde aantal fronsen verschijnen. Ik kan de gedachten er zo vanaf lezen.

Gedachten als

“Is dat leuk of zo?”
“Nou ja, een beetje op commando lachen, doe ik niet hoor!”
“Ja, lachen met mijn vrienden is leuk, maar hier?” 
“Moet ik leren lachen zeker, dat kan ik toch al?”
“Ja hoor, maar nu even niet!”

Maar juist dat is precies wat in de weg zit van een hartelijke lach die bewust opgewekt wordt tijdens de lachworkshop. Gedachten. Dit soort gedachten.

S.M.I.L.E.

Ooit schreef ik een stappenplan om de lach op te wekken. S.M.I.L.E. De eerste stap van S.M.I.L.E. is STOP. Ik dacht zelf altijd dat STOP stond voor “Stop een momentje”. Sta even stil bij waar je nu bent. Heb aandacht voor waar je naar toe wilt.”

Maar het is ook “Stop met die gedachten”. Hoe weet je of iets leuk is of niet als je het nog niet hebt meegemaakt? Dat geldt voor alles trouwens. 

Daarom nodig ik de deelnemers ook altijd uit om een mening te hebben. 

Huh? 

Ja, achteraf. Na de workshop. Ik houd van mensen met een mening. Een mening die op ervaring is gebaseerd. Uiteraard denkt iedereen er anders over na de workshop. Logisch, zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel meningen en ideeën. Prima. 

Maar wat je niet moet doen is je tegen laten houden door die beperkende gedachten. Gedachten die ervoor zorgen dat je niet beleeft wat je zou kunnen beleven. Gedachten die je tegenhouden om iets nieuws te leren of mee te maken. Als jij een open mind houdt dan kun je de mooiste dingen beleven. Overigens hebben we daar tijdens de workshop ook nog een hele leuke oefening voor. Die meestal ook landt bij de mensen die eerst de armen over elkaar hielden.

Wat je niet moet doen is met je armen over elkaar gaan staan wachten tot de ander zijn kunstje doet. Dat geldt niet alleen voor de lach, maar voor alles. Als je zelf een open houding aanneemt dan maak je het mooiste mee. Dat is namelijk jezelf.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen