Laatste artikelen

Lachen en spiritueel welzijn

door | jan 21, 2024 | Geluk & Plezier

Dit artikel ontstond uit het lezen van een artikel van Sebastian Gentry, een Franse lachcollega die in Amerika woont. Hij heeft in 2006 samen met Luc (waarmee Saskia de opleiding tot lachcoach geeft) in Parijs de opleiding tot lachdocent gevolgd bij Dr. Kataria, grondlegger van de Lachyoga. Nog altijd houdt hij zich bezig met het verspreiden van positiviteit en een lach.

Spiritueel welzijn

Spiritueel welzijn gaat over heelheid op alle vier de niveaus die we ook bij ons MenS Centrum bekijken en ervaren: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het gaat erom betekenis en een doel te vinden in ons leven en onze plaats in het grotere geheel; positief omgaan met anderen, onszelf en onze omgeving.

De specifieke ervaring van lachen heeft een opmerkelijk effect dat we steeds weer terugzien in spiritueel welzijn en algehele gezondheid van mensen. We zien een verschuiving van een negatieve naar een meer positieve mentale houding waarbij we elementen als lichtheid van spel en verwondering uitnodigen in hun leven. Het lachpad dat we bewandelen, draait om bewust kiezen om te lachen, ook als de omstandigheden misschien tot het tegenovergestelde uitnodigen.

Kiezen om te lachen verandert niet je externe omstandigheden, maar wel hoe je ze waarneemt. Een zinvol leven en een gelukkig leven overlappen op bepaalde manieren, maar zijn uiteindelijk heel verschillend. Streven naar een gelukkig leven wordt geassocieerd met een ‘nemer’ zijn (er is een leegte van binnen die je probeert te vullen), terwijl het leiden van een zinvol leven overeenkomt met een ‘gever’ zijn (je bent vol van binnen en wilt dat delen). Neem eens een minuutje de tijd om hierover na te denken.

Geluk

Geluk zonder betekenis kenmerkt een relatief oppervlakkig, op zichzelf gericht of zelfs egoïstisch leven, waarin dingen goed gaan, behoeften en verlangens gemakkelijk worden bevredigd, en moeilijke of belastende verstrengelingen worden vermeden.

Naast de gezondheidsvoordelen gaat intentioneel lachen over het veranderen van je mentale kaart door de praktijk van het loslaten van negatieve gedachten en emoties. De ervaring van oprecht kunnen lachen wanneer je wilt (je bereikt dat met een beetje oefening), gewoon omdat je dat wilt, creëert een innerlijk aantrekkingsveld voor een andere manier van zijn in de wereld en hoe je reageert op de vele uitdagingen ervan. Het maakt je misschien niet altijd aan het lachen, maar het creëert het bewustzijn dat je altijd die optie hebt.

Kiezen

Als je jezelf ooit in een diep donker gat vindt, is dat wanneer je het meest moet lachen, want dat is een tijd voor onmiddellijke actie, geen klachten of beschuldigingen. Het gaat er niet om grappen te maken over iemand of iets, onzorgvuldig of ongevoelig te zijn. Het gaat erom gezond, functioneel en positief te blijven, emotioneel klaar voor wat er daarna komt. Het is niet omdat je minder geeft, maar omdat je meer geeft.

Kiezen om positief te blijven en comfortabel te zijn met je imperfecties en de uitdagingen in je leven betekent niet dat je er tevreden mee moet zijn. Dat zou je niet moeten zijn. Lachen erom is een teken van volwassenheid. Het accepteren en omarmen van onze kwetsbaarheid en tekortkomingen als mens opent de deur naar mededogen.

Vrijheid

Spelen en lachen, zeker in het openbaar, is geen daad van kinderachtige onbeleefdheid, maar een verklaring van vrijheid. Waar gelachen wordt kan geen angst bestaan. Waar een lach klinkt is geen schuld. Waar de lach gedeeld wordt is geen wrok.

Kiezen om met het leven en anderen te lachen (niet om hen maar met hen) is een praktijk die je zal leren eerst te zien wat werkt voordat je ziet wat niet werkt. Begin nu je lachreis!

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen