Laatste artikelen

Brengt lachen echt geluk?

door | jan 29, 2024 | Geluk & Plezier, Lachen, Lijstjes & tips

Tijdens een lachsessie zeggen we vaak: “Je hoeft niet blij te zijn om te lachen, als je lacht dan wordt je blij!” Is blij hetzelfde als gelukkig? Lachen geeft een beleving in een of meer van de staten van zijn.

Wat zijn de vier verschillende staten van zijn en hoe past geluk daarin?

Plezier

Dit is een fysieke sensatie geworteld in het lichaam. Alles wat de zintuigen stimuleert, is gericht op plezier. Men zoekt het buiten zichzelf. Wat het oplevert is dopamine, het beloningshormoon. Voorbeelden van deze staat zijn: seks, eten en drinken, geld, games, begeerte.

Geluk

Dit is psychologisch van aard en is een stap omhoog op de ladder van plezier. Het is verfijnder, meer gecultiveerd. Je kunt zeggen dat plezier een lagere vorm van geluk is en geluk een hogere vorm van plezier, maar het zijn twee zijden van dezelfde medaille. Je gelukkig voelen geeft endorfine af in je lichaam.

Vreugde

Dit is spiritueel en totaal verschillend van plezier of geluk. Het heeft niets te maken met externe omstandigheden of de stimulatie van mentale of fysieke invloeden – het is een innerlijke ervaring van vrede en sereniteit die wordt geproduceerd door “de keuze” om hier en nu te zijn en dankbaar te zijn voor de kans om het leven ten volle te ervaren, ongeacht de huidige omstandigheden. Het bijpassende hormoon is serotonine. Ken je toevallig het boek van de Dalai Lama in gesprek met Desmond Tutu? In het boek van vreugde bespreken zij samen wat vreugde is en hoe je dit kunt bereiken.

Extase

Dit is de hoogste staat van zijn. Zodra je deze top hebt bereikt, ben je doorgedrongen tot de kern van je wezen waar het ego ophoudt te bestaan, maar het is ietwat te esoterisch voor het doel van dit artikel. Het hormoon oxytocine past hierbij.

Het is waar dat lachen ons goed kan laten voelen, maar (1) dat is geen absoluut feit en (2) waarom “goed voelen” beperken tot de categorie van geluk, terwijl het eigenlijk plezier, geluk of vreugde zou kunnen zijn? Zoals we hierboven hebben gezien, is “geluk” een idee, terwijl “vreugde” een ervaring is.

Lachen is wat ons betreft niet een doel op zich, maar een middel om zowel plezier, geluk, vreugde en zelfs extase te ervaren. Plezier kun je maken zodat je geluk en vreugde kunt gaan ervaren. Na een tweedaagse training zou je zelf het woord extase kunnen gebruiken om uit te leggen wat de lach met je heeft gedaan.

Mogelijkheden

Lachworkshop

Een lachworkshop is een van de beste dingen die je jouw team kunt laten beleven.
Meer info

Vrolijke energizer

Lollige break tijdens je vergadering? Lunch dip voorkomen?
Meer info

Tweedaagse opleiding

Ook lachcoach worden? Meer inhoud én nog meer lachen?
Meer info

Boekenwijsheid

De lach verpakt in tekst. Met de uitnodiging om te oefenen.
Meer info

Gerelateerde artikelen